project_03

De totale kleurverandering in Eefde


Aan de rand van het dorp Eefde lag een nieuw karwei voor schilder Henk. De eigenaren van het huis met losstaande garage en schuur waren uitgekeken op de kleurencombinatie blauw met geel: schilderwerk in Eefde voor Henk.

 

Een kleurverandering aan de Kazernestraat

 

Het is bij de keuze voor buitenverf kleuren verstandig rekening te houden met de omgeving, bijvoorbeeld met het schilderwerk van de buren. Daarnaast spelen de kleuren van andere materialen ook een belangrijke rol, zoals de bakstenen en de dakpannen of andere dakbedekking. Door bij het schilderen van deuren, ramen en kozijnen twee kleuren te combineren ontstaat er contrast. Een lichte verfkleur gaat hierdoor meer stralen en de gekleurde tint zorgt voor diepte. Meestal wordt voor scharnierende delen, zoals ramen en deuren de meer donkere kleur gebruikt en de lichte kleur gebruikt voor de kozijnen als contrast met de muur.

 

Het dominante blauw staat erg af van de omgeving en de gevel en zorgt voor een onrustig beeld. Om bij dit huis nog meer diepte te creëren en aan te sluiten bij de omgeving is de traditionele manier van kleuren combineren omgekeerd; gekleurde kozijnen en lichte scharnierende delen. Door de keuze voor een licht olijfgroen, ook wel Olijfgrijs genoemd, en een crème wit is de aanblik minder chaotisch en meer als één geheel geworden. Als accent zijn een paar groene strepen boven de garagedeuren aangebracht.

 

Het resultaat is op de afbeeldingen te zien: een nieuwe kleurencombinatie met subtiele accenten.